Jörn Donner kuollut – Kirjailija, ohjaaja ja poliitikko Jörn Donner kuoli 86-vuotiaana

Posted by

Jörn Donner kuollut – Pitkäaikainen kansanedustaja ja parlamentin jäsen Donner toimi myös pääkonsulina ja oli ainoa suomalainen, joka voitti Oscar-palkinnon.

Jörn Donner , yli puolen vuosisadan vaikutusvaltainen, provokatiivinen suomalaisen kulttuurin ja politiikan hahmo, on kuollut 86-vuotiaana. Hänen vaimonsa kertoo kuolleensa torstaina Helsingin Meilahden sairaalassa.

Lukuisista saavutuksistaan ​​Donner oli ainoa suomalainen, joka voitti Oscar-palkinnon Ingmar Bergmanin vuoden 1982 klassikkojen Fanny ja Alexander tuottajana .

Kauhukakara on huomattava ruotsinkielisen kulttuurin perhe, Donner syntyi Helsingissä vuonna 1933. Hänen isänsä, Kai Donner , oli tutkimusmatkailija, kielitieteilijä ja pre-itsenäisyyden nationalistinen kun hänen isoisänsä, Otto Donner , oli senaattori ja professori.

Jörn Donner julkaisi debyytöromaansa vuonna 1955. Hän kirjoitti yli 60 kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta monista aiheista. Hän voitti Finlandia-kirjallisuuden parhaan palkinnon vuonna 1986 romaanistaan Isä ja Poika , joka oli osa 11-osaisen perheen saagaa Monet hänen kirjoistaan ​​herättivät kiistaa, samoin kuin hänen elokuvansa ja TV-esiintymisensä.

Varhaiset elokuvat kiellettiin

Donner aloitti ohjaamisen ja esiintymisen elokuvissa 1960-luvulla, mukaan lukien useita, jotka alun perin kiellettiin alastomuuden takia, mukaan lukien hänen oma. Hän ohjasi ja / tai tuotti yli 20 elokuvaa, mukaan lukien dokumentteja Ylelle, isännöi omaa televisio-ohjelmaansa, toimi Tukholman Ruotsin elokuvainstituutin johtajana ja lyhyesti Suomen pääkonsulina Los Angelesissa.

Poliittisella tasolla Donner vietti 14 vuotta Suomen eduskunnassa (vuosina 1987-2014) ja kolme vuotta Euroopan parlamentissa edustaen erilaisia ​​puolueita. Hän oli myös kaupunginvaltuutettu Helsingissä ja Tammisaaressa.

Suomen tärkeimmän ruotsinkielisen sanomalehden Hufvudstadsbladet mukaan oli “melko epätodennäköistä, että Donner, joka uransa alussa ärsytti niin monia harhaantuneella, boheemisella tyylillään, saa niin laajan luottamuksen. Donnerilla on kukaan muu kuin jättänyt vaikutuksen koko yhteiskuntaan kirjallisuudesta ja elokuvista mediaan ja politiikkaan “.

Donner julkaisi vuonna 2013 omaelämäkerran, joka oli yli 1000 sivua. Hän ei osoittanut merkkejä työn lopettamisesta. Hän julkaisi kolme kirjaa viimeisen viiden vuoden aikana, mukaan lukien katsauksen viime vuonna ilmestyneeseen Suomen historiaan.

Donnerilla oli kuusi lasta ja neljä kumppania, joista kolme hän meni naimisiin. Pitkäaikainen tupakoitsija, jolla on erottuva, soikea ääni, Donner kuoli keuhkosairauteen, jota ympäröi perhe. Hänelle olisi täyttänyt 87 vuotta 5. helmikuuta, syntymäpäivänä, jonka hän jakoi “kansallisen runoilijan” JL Runebergin kanssa .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *